Přeskočit na hlavní obsah

Špenátové lasagne z domácího těsta


Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recept na skvělé špenátové lasagne z domácího těsta. Výroba těsta dá sice trochu zabrat, ale výsledek stojí zato! Navíc se dají zamrazit :).



Těsto:

     •  300 g hladké mouky
     •  3 celá vejce
     •   špetka soli
     •   lžíce olivového oleje

Část mouky dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, olej. Postupně přidáváme zbytek mouky, tak aby vzniklo hladké těsto. Následně necháme těsto hodinu odpočinout. 

Z těsta si odtrhneme malou část (asi na polévkovou lžíci) a vyválíme na co nejtenčeji, vyválené těsto by mělo být téměř průhledné. 

Receptů na domácí lasagne v průběhu času najdete na blogu více, ale základem všech je bešamel.

Bešamel: 
  • ·         300 ml mléka
  • ·         1 menší cibule
  • ·         2 stroužky česneku
  • ·         tymián, bazalka
  • ·         sůl, pepř
  • ·         lžíce másla
  • ·         hladká mouka na zahuštění

Vše kromě mouky dáme do hrnce a necháme prohřívat tak, aby se mléko nepřichytlo, následně zahustíme moukou a přepasírujeme přes sítko, aby nám zbyl jen jemný bešamel.

Špenátová náplň:
  • ·         900 g špenátu (= 2 mražené kostky)
  • ·         200 ml smetany 31%
  • ·         1 celé vejce
  • ·         2 větší cibule
  • ·         lžíce másla
  • ·         lžíce hladké mouky
  • ·         sůl, pepř
  • ·         3 stroužky česneku
  • ·         1 celé velké rajče
  • ·         250 g strouhaného sýru (parmezán, mozarella, gouda)
  • ·         alobal + kapka olivového oleje

Na troše oleje a másle si osmažíme cibuli, přidáme špenát a necháme dusit. Okořeníme, přidáme nadrobno nakrájený česnek. Necháme chvíli provařit, přidáme rozšlehané vejce, smetanu a pokud je špenát řídký, tak i lžíci mouky. Špenát musí být hodně ochucený, takže solí ani pepřem nešetřit.
Do varné mísy, dáme trochu špenátu (tak aby bylo zakryté dno), položíme tenký plát těsta, následně špenát, bešamel, těsto, špenát, tenké plátky rajčete, těsto, špenát, sýr, těsto, špenát, bešamel ... dokud nemáme mísu plnou, poslední patro je pouze špenát a spousta sýru.

Utrhneme alobal, který mašlovačkou potřeme olivovým olejem, dáme na varnou mísu a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut, následně sundáme alobal a necháme zapéct sýr dozlatova, já přepínám troubu na gril.

Necháme chvíli zchladnout a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť ♡ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zavařené dušené kuře

Tak jsem se včera poprvé pokusila o zavařování masa. Po přečtení tisíce návodů na internetu jsem stejně o radu řekla dědovi. Co jsem zjistila? maso se dá zavařovat jakékoliv, jen v něm nesmí zůstat ani kousek kosti maso je lepší tepelně předem upravit nepoužívat mouku ani smetanu, pozor i na cibuli někteří zavařují cokoliv bez omezení maso vždy zavařovat hodinu a půl na 100 °C a druhý den znovu nejdůležitější je čistota sklenic vždy musíme otřít závit sklenice, aby víčko správně "chytlo" Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nezavařovala, tak mi hodně pomohl děda. Je důležité mít vodu nad víčky a zavařovat na 100 °C, k tomu nám pomůže teploměr. Voda totiž vře již při 91 °C, a to je málo. Pokud zavařujete menší počet sklenic, stačí i obyčejný kuchyňský hrnec (dostatečně vysoký), poklička a teploměr. Já zavařovala kuřecí maso s cibulí a paprikou. Ačkoliv se dá na internetu dočíst, že cibule může začít kvasit, tak děda maso s cibulí zavařoval normálně a nikdy mu ne...

Fit housky

Vzhledem k tomu, že momentálně nejím bílou mouku a cukr, rozhodla jsem se si upéct vlastní housky. Nejsou složité, chutnají skvěle a rozmrazené jsou během pár minut! :) Na 15 ks bulek: 300 g špaldové celozrnné mouky 300 g žitné hladké mouky 150 g ovesných vloček 150 g másla 400 ml vody 42 g kvasnic sůl cukr semínka dle chuti, já používám slunečnici a len 1 vejce Nejprve si uděláme kvásek (do 100 ml vlažné vody dáme lžíci mouky, špetku cukru a rozdrobené droždí, smícháme a necháme vzejít). Mezi tím si rozmixujeme vločky na mouku a rozpustíme máslo. Všechny tři mouky smícháme dohromady, přidáme sůl, kvásek, vlažnou vodu (jen 300 ml, 100 ml jsme dali do kvásku) a vlažné máslo. Můžeme také přisypat semínka. Pořádně prohněteme, aby vzniklo celistvé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.  Po hodině kynutí si vytvarujeme přibližně stejně velké housky, které naskládáme na plech vyloženým pečicím papírem. Housky nařízneme do kříže, mašlovačkou potřem...