Přeskočit na hlavní obsah

Špenátové lasagne z domácího těsta


Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recept na skvělé špenátové lasagne z domácího těsta. Výroba těsta dá sice trochu zabrat, ale výsledek stojí zato! Navíc se dají zamrazit :).



Těsto:

     •  300 g hladké mouky
     •  3 celá vejce
     •   špetka soli
     •   lžíce olivového oleje

Část mouky dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, olej. Postupně přidáváme zbytek mouky, tak aby vzniklo hladké těsto. Následně necháme těsto hodinu odpočinout. 

Z těsta si odtrhneme malou část (asi na polévkovou lžíci) a vyválíme na co nejtenčeji, vyválené těsto by mělo být téměř průhledné. 

Receptů na domácí lasagne v průběhu času najdete na blogu více, ale základem všech je bešamel.

Bešamel: 
  • ·         300 ml mléka
  • ·         1 menší cibule
  • ·         2 stroužky česneku
  • ·         tymián, bazalka
  • ·         sůl, pepř
  • ·         lžíce másla
  • ·         hladká mouka na zahuštění

Vše kromě mouky dáme do hrnce a necháme prohřívat tak, aby se mléko nepřichytlo, následně zahustíme moukou a přepasírujeme přes sítko, aby nám zbyl jen jemný bešamel.

Špenátová náplň:
  • ·         900 g špenátu (= 2 mražené kostky)
  • ·         200 ml smetany 31%
  • ·         1 celé vejce
  • ·         2 větší cibule
  • ·         lžíce másla
  • ·         lžíce hladké mouky
  • ·         sůl, pepř
  • ·         3 stroužky česneku
  • ·         1 celé velké rajče
  • ·         250 g strouhaného sýru (parmezán, mozarella, gouda)
  • ·         alobal + kapka olivového oleje

Na troše oleje a másle si osmažíme cibuli, přidáme špenát a necháme dusit. Okořeníme, přidáme nadrobno nakrájený česnek. Necháme chvíli provařit, přidáme rozšlehané vejce, smetanu a pokud je špenát řídký, tak i lžíci mouky. Špenát musí být hodně ochucený, takže solí ani pepřem nešetřit.
Do varné mísy, dáme trochu špenátu (tak aby bylo zakryté dno), položíme tenký plát těsta, následně špenát, bešamel, těsto, špenát, tenké plátky rajčete, těsto, špenát, sýr, těsto, špenát, bešamel ... dokud nemáme mísu plnou, poslední patro je pouze špenát a spousta sýru.

Utrhneme alobal, který mašlovačkou potřeme olivovým olejem, dáme na varnou mísu a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut, následně sundáme alobal a necháme zapéct sýr dozlatova, já přepínám troubu na gril.

Necháme chvíli zchladnout a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť ♡ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Hovězí ve strouhance

Jedno z jídel, které je dobré i po rozmrazení, jsou hovězí plátky ve strouhance. Dají se jíst s rýží, brambory ale i s chlebem. Na 2 porce: 4 plátky hovězího masa (používám plec nebo hezkou kližku)  sůl  pepř  strouhanka  olej  půl kostky bujonu a 400 ml vody nebo 400 ml vývaru Maso si z obou stran naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme ve strouhance. Plátky zatáhneme na rozpáleném oleji. Pokud nemáme vývar, tak si bujonovou kostku uvaříme ve vodě. Osmažené plátky dáme do varné misky nebo pekáče, přilijeme tuk z pánve a celé zalijeme vývarem.  Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi hodinu, respektive do měkka.   Přeji dobrou chuť!

Vítejte na blogu!

Ahoj, vítám Vás na mém blogu. Nápad na tento blog přišel, když jsem přemýšlela, co uvařit přítelovi do práce na obědy, když nemá možnost si jídlo ohřát. Navíc jídlo musím mrazit několik dní předem, neboť dělá v zahraničí. Najdete zde tedy recepty na jídla, která se dají jíst "zastudena". ale i různé jiné recepty, které se dají zmrazit. Osobně momentálně nejím bílou mouku a cukr, tak se zde občas objeví i nějaký ten recept na moučník bez cukru a bílé mouky! :) Snad pro Vás budou recepty přínosné! Martina