Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recept na skvělé špenátové lasagne z domácího těsta. Výroba těsta dá sice trochu zabrat, ale výsledek stojí zato! Navíc se dají zamrazit :).
![]() |
Těsto:
• 300 g hladké mouky
• 3
celá vejce
• špetka
soli• lžíce olivového oleje
Část mouky dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, olej. Postupně přidáváme zbytek mouky, tak aby vzniklo hladké těsto. Následně necháme těsto hodinu odpočinout.
Z těsta si odtrhneme malou část (asi na polévkovou lžíci) a vyválíme na co
nejtenčeji, vyválené těsto by mělo být téměř průhledné.
Receptů na domácí lasagne v průběhu času najdete na blogu více, ale základem všech je bešamel.
- · 300 ml mléka
- · 1 menší cibule
- · 2 stroužky česneku
- · tymián, bazalka
- · sůl, pepř
- · lžíce másla
- · hladká mouka na zahuštění
Vše
kromě mouky dáme do hrnce a necháme prohřívat tak, aby se mléko
nepřichytlo, následně zahustíme moukou a přepasírujeme přes sítko, aby nám zbyl
jen jemný bešamel.
Špenátová
náplň:
- · 900 g špenátu (= 2 mražené kostky)
- · 200 ml smetany 31%
- · 1 celé vejce
- · 2 větší cibule
- · lžíce másla
- · lžíce hladké mouky
- · sůl, pepř
- · 3 stroužky česneku
- · 1 celé velké rajče
- · 250 g strouhaného sýru (parmezán, mozarella, gouda)
- · alobal + kapka olivového oleje
Na troše
oleje a másle si osmažíme cibuli, přidáme špenát a necháme dusit. Okořeníme,
přidáme nadrobno nakrájený česnek. Necháme chvíli provařit, přidáme rozšlehané
vejce, smetanu a pokud je špenát řídký, tak i lžíci mouky. Špenát musí být
hodně ochucený, takže solí ani pepřem nešetřit.
Do varné mísy, dáme trochu špenátu (tak aby bylo zakryté dno), položíme tenký
plát těsta, následně špenát, bešamel, těsto, špenát, tenké plátky rajčete,
těsto, špenát, sýr, těsto, špenát, bešamel ... dokud nemáme mísu plnou,
poslední patro je pouze špenát a spousta sýru.
Utrhneme alobal, který mašlovačkou potřeme olivovým olejem, dáme na varnou mísu a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut, následně sundáme alobal a necháme zapéct sýr dozlatova, já přepínám troubu na gril.
Necháme chvíli zchladnout a můžeme podávat.
Přeji dobrou chuť ♡
Komentáře
Okomentovat