Přeskočit na hlavní obsah

Špenátové lasagne z domácího těsta


Ahoj,
dnes jsem si pro Vás připravila recept na skvělé špenátové lasagne z domácího těsta. Výroba těsta dá sice trochu zabrat, ale výsledek stojí zato! Navíc se dají zamrazit :).



Těsto:

     •  300 g hladké mouky
     •  3 celá vejce
     •   špetka soli
     •   lžíce olivového oleje

Část mouky dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, olej. Postupně přidáváme zbytek mouky, tak aby vzniklo hladké těsto. Následně necháme těsto hodinu odpočinout. 

Z těsta si odtrhneme malou část (asi na polévkovou lžíci) a vyválíme na co nejtenčeji, vyválené těsto by mělo být téměř průhledné. 

Receptů na domácí lasagne v průběhu času najdete na blogu více, ale základem všech je bešamel.

Bešamel: 
  • ·         300 ml mléka
  • ·         1 menší cibule
  • ·         2 stroužky česneku
  • ·         tymián, bazalka
  • ·         sůl, pepř
  • ·         lžíce másla
  • ·         hladká mouka na zahuštění

Vše kromě mouky dáme do hrnce a necháme prohřívat tak, aby se mléko nepřichytlo, následně zahustíme moukou a přepasírujeme přes sítko, aby nám zbyl jen jemný bešamel.

Špenátová náplň:
  • ·         900 g špenátu (= 2 mražené kostky)
  • ·         200 ml smetany 31%
  • ·         1 celé vejce
  • ·         2 větší cibule
  • ·         lžíce másla
  • ·         lžíce hladké mouky
  • ·         sůl, pepř
  • ·         3 stroužky česneku
  • ·         1 celé velké rajče
  • ·         250 g strouhaného sýru (parmezán, mozarella, gouda)
  • ·         alobal + kapka olivového oleje

Na troše oleje a másle si osmažíme cibuli, přidáme špenát a necháme dusit. Okořeníme, přidáme nadrobno nakrájený česnek. Necháme chvíli provařit, přidáme rozšlehané vejce, smetanu a pokud je špenát řídký, tak i lžíci mouky. Špenát musí být hodně ochucený, takže solí ani pepřem nešetřit.
Do varné mísy, dáme trochu špenátu (tak aby bylo zakryté dno), položíme tenký plát těsta, následně špenát, bešamel, těsto, špenát, tenké plátky rajčete, těsto, špenát, sýr, těsto, špenát, bešamel ... dokud nemáme mísu plnou, poslední patro je pouze špenát a spousta sýru.

Utrhneme alobal, který mašlovačkou potřeme olivovým olejem, dáme na varnou mísu a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut, následně sundáme alobal a necháme zapéct sýr dozlatova, já přepínám troubu na gril.

Necháme chvíli zchladnout a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť ♡ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zavařené dušené kuře

Tak jsem se včera poprvé pokusila o zavařování masa. Po přečtení tisíce návodů na internetu jsem stejně o radu řekla dědovi. Co jsem zjistila? maso se dá zavařovat jakékoliv, jen v něm nesmí zůstat ani kousek kosti maso je lepší tepelně předem upravit nepoužívat mouku ani smetanu, pozor i na cibuli někteří zavařují cokoliv bez omezení maso vždy zavařovat hodinu a půl na 100 °C a druhý den znovu nejdůležitější je čistota sklenic vždy musíme otřít závit sklenice, aby víčko správně "chytlo" Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nezavařovala, tak mi hodně pomohl děda. Je důležité mít vodu nad víčky a zavařovat na 100 °C, k tomu nám pomůže teploměr. Voda totiž vře již při 91 °C, a to je málo. Pokud zavařujete menší počet sklenic, stačí i obyčejný kuchyňský hrnec (dostatečně vysoký), poklička a teploměr. Já zavařovala kuřecí maso s cibulí a paprikou. Ačkoliv se dá na internetu dočíst, že cibule může začít kvasit, tak děda maso s cibulí zavařoval normálně a nikdy mu ne

Fit langoše bez kynutí

Také míváte chuť na langoše? Jenže je to kynuté těsto, bílá mouka a ještě smažené v tuku, proto jsem vyzkoušela "zdravější" verzi. A musím uznat, že chutnají skoro stejně jak originál! Tak nemějte předsudky a vyzkoušejte. Na 4 langoše: 280 g špaldové mouky  150 g mléka/kefíru/bílého jogurtu (nejlepší je asi jogurt)  1 kypřící prášek do pečiva  olivový olej  sůl  kečup, sýr, česnek apod. Mouku, sůl, jogurt a jednu lžíci olivového oleje smícháme v celistvé těsto. Vytvarujeme asi 1 cm vysoké placky, které jemně potřeme olivovým olejem. Pečeme na plechu s pečicím papírem v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut.  Po upečení potřeme česnekem utřeným se solí a ozdobíme kečupem a sýrem. Doufám, že Vás tyto langoše mile překvapí jako mě! :)