Přeskočit na hlavní obsah

Fit housky



Vzhledem k tomu, že momentálně nejím bílou mouku a cukr, rozhodla jsem se si upéct vlastní housky. Nejsou složité, chutnají skvěle a rozmrazené jsou během pár minut! :)



Na 15 ks bulek:


  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 g žitné hladké mouky
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 400 ml vody
  • 42 g kvasnic
  • sůl
  • cukr
  • semínka dle chuti, já používám slunečnici a len
  • 1 vejce
Nejprve si uděláme kvásek (do 100 ml vlažné vody dáme lžíci mouky, špetku cukru a rozdrobené droždí, smícháme a necháme vzejít). Mezi tím si rozmixujeme vločky na mouku a rozpustíme máslo. Všechny tři mouky smícháme dohromady, přidáme sůl, kvásek, vlažnou vodu (jen 300 ml, 100 ml jsme dali do kvásku) a vlažné máslo. Můžeme také přisypat semínka. Pořádně prohněteme, aby vzniklo celistvé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. 

Po hodině kynutí si vytvarujeme přibližně stejně velké housky, které naskládáme na plech vyloženým pečicím papírem. Housky nařízneme do kříže, mašlovačkou potřeme rozšlehaným osoleným vejcem a posypeme semínky, případně mořskou hrubozrnnou solí. Necháme takto další hodinu kynout. 

Po vykynutí pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Upečení poznáme poklepáním na spodek housky. Pokud "zvoní", tak je upečená.

Doufám, že se Vám housky povedou! :) 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zavařené dušené kuře

Tak jsem se včera poprvé pokusila o zavařování masa. Po přečtení tisíce návodů na internetu jsem stejně o radu řekla dědovi. Co jsem zjistila? maso se dá zavařovat jakékoliv, jen v něm nesmí zůstat ani kousek kosti maso je lepší tepelně předem upravit nepoužívat mouku ani smetanu, pozor i na cibuli někteří zavařují cokoliv bez omezení maso vždy zavařovat hodinu a půl na 100 °C a druhý den znovu nejdůležitější je čistota sklenic vždy musíme otřít závit sklenice, aby víčko správně "chytlo" Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nezavařovala, tak mi hodně pomohl děda. Je důležité mít vodu nad víčky a zavařovat na 100 °C, k tomu nám pomůže teploměr. Voda totiž vře již při 91 °C, a to je málo. Pokud zavařujete menší počet sklenic, stačí i obyčejný kuchyňský hrnec (dostatečně vysoký), poklička a teploměr. Já zavařovala kuřecí maso s cibulí a paprikou. Ačkoliv se dá na internetu dočíst, že cibule může začít kvasit, tak děda maso s cibulí zavařoval normálně a nikdy mu ne

Fit langoše bez kynutí

Také míváte chuť na langoše? Jenže je to kynuté těsto, bílá mouka a ještě smažené v tuku, proto jsem vyzkoušela "zdravější" verzi. A musím uznat, že chutnají skoro stejně jak originál! Tak nemějte předsudky a vyzkoušejte. Na 4 langoše: 280 g špaldové mouky  150 g mléka/kefíru/bílého jogurtu (nejlepší je asi jogurt)  1 kypřící prášek do pečiva  olivový olej  sůl  kečup, sýr, česnek apod. Mouku, sůl, jogurt a jednu lžíci olivového oleje smícháme v celistvé těsto. Vytvarujeme asi 1 cm vysoké placky, které jemně potřeme olivovým olejem. Pečeme na plechu s pečicím papírem v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut.  Po upečení potřeme česnekem utřeným se solí a ozdobíme kečupem a sýrem. Doufám, že Vás tyto langoše mile překvapí jako mě! :)

Špenátové lasagne z domácího těsta

Ahoj, dnes jsem si pro Vás připravila recept na skvělé špenátové lasagne z domácího těsta. Výroba těsta dá sice trochu zabrat, ale výsledek stojí zato! Navíc se dají zamrazit :). Těsto:      •   300 g hladké mouky      •   3 celá vejce      •     špetka soli      •    lžíce olivového oleje Část mouky dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, olej. Postupně přidáváme zbytek mouky, tak aby vzniklo hladké těsto. Následně necháme těsto hodinu odpočinout.  Z těsta si odtrhneme malou část (asi na polévkovou lžíci) a vyválíme na co nejtenčeji, vyválené těsto by mělo být téměř průhledné.  Receptů na domácí lasagne v průběhu času najdete na blogu více, ale základem všech je bešamel. Bešamel:   ·          300 ml mléka ·          1 menší cibule ·          2 stroužky česneku ·          tymián, bazalka ·          sůl, pepř ·          lžíce másla ·          hladká mouka na zahuštění Vše kromě mouky dáme do hrnce a necháme prohřívat tak, aby se mléko nepřichytlo, násl