Vzhledem k tomu, že momentálně nejím bílou mouku a cukr, rozhodla jsem se si upéct vlastní housky. Nejsou složité, chutnají skvěle a rozmrazené jsou během pár minut! :)
Na 15 ks bulek:
- 300 g špaldové celozrnné mouky
- 300 g žitné hladké mouky
- 150 g ovesných vloček
- 150 g másla
- 400 ml vody
- 42 g kvasnic
- sůl
- cukr
- semínka dle chuti, já používám slunečnici a len
- 1 vejce
Nejprve si uděláme kvásek (do 100 ml vlažné vody dáme lžíci mouky, špetku cukru a rozdrobené droždí, smícháme a necháme vzejít). Mezi tím si rozmixujeme vločky na mouku a rozpustíme máslo. Všechny tři mouky smícháme dohromady, přidáme sůl, kvásek, vlažnou vodu (jen 300 ml, 100 ml jsme dali do kvásku) a vlažné máslo. Můžeme také přisypat semínka. Pořádně prohněteme, aby vzniklo celistvé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po hodině kynutí si vytvarujeme přibližně stejně velké housky, které naskládáme na plech vyloženým pečicím papírem. Housky nařízneme do kříže, mašlovačkou potřeme rozšlehaným osoleným vejcem a posypeme semínky, případně mořskou hrubozrnnou solí. Necháme takto další hodinu kynout.
Po vykynutí pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Upečení poznáme poklepáním na spodek housky. Pokud "zvoní", tak je upečená.
Doufám, že se Vám housky povedou! :)
Komentáře
Okomentovat