Přeskočit na hlavní obsah

Fit housky



Vzhledem k tomu, že momentálně nejím bílou mouku a cukr, rozhodla jsem se si upéct vlastní housky. Nejsou složité, chutnají skvěle a rozmrazené jsou během pár minut! :)



Na 15 ks bulek:


  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 g žitné hladké mouky
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 400 ml vody
  • 42 g kvasnic
  • sůl
  • cukr
  • semínka dle chuti, já používám slunečnici a len
  • 1 vejce
Nejprve si uděláme kvásek (do 100 ml vlažné vody dáme lžíci mouky, špetku cukru a rozdrobené droždí, smícháme a necháme vzejít). Mezi tím si rozmixujeme vločky na mouku a rozpustíme máslo. Všechny tři mouky smícháme dohromady, přidáme sůl, kvásek, vlažnou vodu (jen 300 ml, 100 ml jsme dali do kvásku) a vlažné máslo. Můžeme také přisypat semínka. Pořádně prohněteme, aby vzniklo celistvé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. 

Po hodině kynutí si vytvarujeme přibližně stejně velké housky, které naskládáme na plech vyloženým pečicím papírem. Housky nařízneme do kříže, mašlovačkou potřeme rozšlehaným osoleným vejcem a posypeme semínky, případně mořskou hrubozrnnou solí. Necháme takto další hodinu kynout. 

Po vykynutí pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Upečení poznáme poklepáním na spodek housky. Pokud "zvoní", tak je upečená.

Doufám, že se Vám housky povedou! :) 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Hovězí ve strouhance

Jedno z jídel, které je dobré i po rozmrazení, jsou hovězí plátky ve strouhance. Dají se jíst s rýží, brambory ale i s chlebem. Na 2 porce: 4 plátky hovězího masa (používám plec nebo hezkou kližku)  sůl  pepř  strouhanka  olej  půl kostky bujonu a 400 ml vody nebo 400 ml vývaru Maso si z obou stran naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme ve strouhance. Plátky zatáhneme na rozpáleném oleji. Pokud nemáme vývar, tak si bujonovou kostku uvaříme ve vodě. Osmažené plátky dáme do varné misky nebo pekáče, přilijeme tuk z pánve a celé zalijeme vývarem.  Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi hodinu, respektive do měkka.   Přeji dobrou chuť!

Vítejte na blogu!

Ahoj, vítám Vás na mém blogu. Nápad na tento blog přišel, když jsem přemýšlela, co uvařit přítelovi do práce na obědy, když nemá možnost si jídlo ohřát. Navíc jídlo musím mrazit několik dní předem, neboť dělá v zahraničí. Najdete zde tedy recepty na jídla, která se dají jíst "zastudena". ale i různé jiné recepty, které se dají zmrazit. Osobně momentálně nejím bílou mouku a cukr, tak se zde občas objeví i nějaký ten recept na moučník bez cukru a bílé mouky! :) Snad pro Vás budou recepty přínosné! Martina

Špenátové lasagne z domácího těsta

Ahoj, dnes jsem si pro Vás připravila recept na skvělé špenátové lasagne z domácího těsta. Výroba těsta dá sice trochu zabrat, ale výsledek stojí zato! Navíc se dají zamrazit :). Těsto:      •   300 g hladké mouky      •   3 celá vejce      •     špetka soli      •    lžíce olivového oleje Část mouky dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, olej. Postupně přidáváme zbytek mouky, tak aby vzniklo hladké těsto. Následně necháme těsto hodinu odpočinout.  Z těsta si odtrhneme malou část (asi na polévkovou lžíci) a vyválíme na co nejtenčeji, vyválené těsto by mělo být téměř průhledné.  Receptů na domácí lasagne v průběhu času najdete na blogu více, ale základem všech je bešamel. Bešamel:   ·          300 ml mléka ·          1 menší cibule ·       ...