Tak jsem se včera poprvé pokusila o zavařování masa. Po přečtení tisíce návodů na internetu jsem stejně o radu řekla dědovi.
Co jsem zjistila?
- maso se dá zavařovat jakékoliv, jen v něm nesmí zůstat ani kousek kosti
- maso je lepší tepelně předem upravit
- nepoužívat mouku ani smetanu, pozor i na cibuli
- někteří zavařují cokoliv bez omezení
- maso vždy zavařovat hodinu a půl na 100 °C a druhý den znovu
- nejdůležitější je čistota sklenic
- vždy musíme otřít závit sklenice, aby víčko správně "chytlo"
Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nezavařovala, tak mi hodně pomohl děda. Je důležité mít vodu nad víčky a zavařovat na 100 °C, k tomu nám pomůže teploměr. Voda totiž vře již při 91 °C, a to je málo. Pokud zavařujete menší počet sklenic, stačí i obyčejný kuchyňský hrnec (dostatečně vysoký), poklička a teploměr.
Já zavařovala kuřecí maso s cibulí a paprikou. Ačkoliv se dá na internetu dočíst, že cibule může začít kvasit, tak děda maso s cibulí zavařoval normálně a nikdy mu nezkvasila, tak budu doufat.
Z kuřete jsem si vyřízla prsa a stehna, která jsem vykostila. Skelet, kůži a kosti jsem hodila do hrnce společně s jedním bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí a uvařila jsem si silný vývar.
Očištěné maso od kůže a kostí jsem si nakrájela na větší kousky, osolila, opepřila a dala jsem zatáhnout na rozpálenou pánev s trochou oleje. Po chvíli jsem přihodila i cibuli a papriku nakrájené na nudličky. Zakryla jsem pokličkou a nechala jsem dusit asi 20 minut na mírném ohni.
Mezitím jsem si umyla 6 menších sklenic se šroubovacími víčky. Podušené maso i s paprikou a cibulí jsem rovnoměrně rozdělila do sklenic, vždy tak, aby v každé sklenici byly kousky prsou i stehen. Následně jsem vše zalila vývarem, tak aby bylo maso zalité, ale aby od víčka byl dostatečný prostor (s tím mi pomohl děda, pokud se dá do sklenice vody moc, tak se špatně zavaří a nechytne víčko).
Všechny sklenice jsem dala do hrnce, zalila teplou vodou, zakryla pokličkou a čekala až voda začne vřít. Dále jsem kontrolovala teplotu, aby se pohybovala okolo 100 °C.
Po hodině a půl zavařování jsem do hrnce pustila teplou vodu z kohoutku a postupně ochlazovala, dokud se voda nevyměnila zcela za studenou. Pozor, aby nepraskly sklenice, nikdy nepouštějte rovnou studenou vodu, vždy zchlazujte vodu postupně. Jestli sklenice chytly poznáme poklepem na víčko (díky dědo).
Pod druhém zavaření a zchlazení je prý lepší maso uchovávat v lednici.
Komentáře
Okomentovat